Floristpanelen Hyacint

Hyacint - Hyacinthus orientalis
Bilden är lånad av blomsterfrämjandet
 
Av 5 möjliga där 5 är högst och 1 är lägst
 
Utsende: Hyacinten är både en vår- och julfavorit hos mig. Sötaste klockorna som kommer från en knubbig lök och doftar ljuvligt! Hyacinter finns i färgerna rosa, blå, lila, vit, cream, gul, orange och multiflora (flera stänglar från samma lök) Enligt mig är den lika vacker som knoppig som i full blom. 
Hållbarhet: En hyacint står i en till tre veckor beroende på hur varmt man har den. 
Skötsel: Denna lilla raring vill gärna stå ljust men kan stå en bit in i rummet också. Sval placering nattetid förlänger hållbarheten. Mitt bästa tips är att förvara dina hyacinter i kylskåpet nattetid (!)
Prisvärd?: Hyacinter är inte dyra. 20-40kr. Tycker absolut att man ska kosta på sig ett par tior extra för att få en svenskodlad kvalité hyacint. En kraftigare lök ger kraftigare blommor.
Användningsområde: Lika vackert att ha hemma som att ge bort om man bara vill ha med sig något litet. Man kan ju till exempel göra hyacintnystan som jag gjorde i floristpanelens adventskalender. 
 
Ingen jul utan hyacint! Full pott från mitt håll!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucka 24

Nu är vi framme! Tänk att det redan är julafton. Som vi längtat, pysslat, stressat, bakat, pyntat och förhoppningsvis njutit massa på vägen. Dagen till ära tänkte jag visa hur jag själv har pimpat min julgran med blommor!
 
Jag har gjort egna små julgarnsvaser att hänga i granen. För att göra dessa behöver du:
 • ett plaströr
 • nejliketråd
 • floratejp
 • vackert garn
 • lim
 • en bit tidningspapper
 • sax
Börja med att tejpa fast 4 st nejliketrådar. Använd floratejp. Floratejp finns i din blomsterbutik och blir "klibbig" när man drar ut den så att den fäster på sig själv. 
För att få en snygg form rullade jag ihop lite tidningspapper som jag tejpade in. Tejpa hela "struten"
Sedan är det dags för att linda in hela struten med garn. Börja med att limma fast garnet i den smala änden.
Linda garnet nästan hela vägen upp. Ta en bit garn och limma den som en ögla. Detta blir själva upphängningen.  Linda garnet hela vägen upp och fäst med lim.
Sedan kan man forma "svansen" lite som man vill. Gör ett par stycken, häng upp i granen, fyll på med vatten och sätt i dina favoritblommor! Jag valde röd-vita nejlikor! 
Hoppas att ni gillade vår DIY-adventskalender! Jag har i allafall haft kul och fått det ovanligt fint hemma tack vare alla DIY! hihi 
 
Från oss alla, till Er alla, en riktigt GOD JUL!

Lucka 23

Dan före dopparedan. I morgon har vi nått målet på vår DIY-resa och då är det jag som kör Grand Final här på bloggen. Missa inte ;) Men idag står Sofie för inspirationen. Klicka på bilden för att öppna lucka 23.

Lucka 22

Dan före dan före dopparedan står Emma för inspirationen. Klicka på bilden för att öppna lucka 22.

Lucka 21 - Paketinslagning

Har ni handlat alla julklappar än? Visst är det väl härligt att sitta och slå in paket med lite ljulmusik i bakgrunden och ett kryddigt julte att sippa på. Jag älskar att slå in paket och visst blir man glad när man får en vackert inslagen present. Idag tänkte jag dela med mig av mina bästa paketinslagningstips. Låt dig inspireras!
 
 
 • Regel nummer ett: Det finns inga regler! Använd fantasin och dekorera dina paket med oväntade material.  
 • Var noga med att ha lagom stort inslagningspapper för ditt paket. 
 • Wellpapp är ett bra hjälpmedel för att få bättre grundform på det du vill slå in. Dessutom skyddar det och är vädigt snyggt att dekorera med (!)
 • Lek med kontraster. Mörk/ljus matt/blankt mjukt/hårt osv
 • Botaniskt material gör så mycket! En liten kvist vintergrönt är hållbart och så lätt att knyta fast!
 • Kom ihåg att det behöver inte vara dyrt att slå in fina paket! Ta sånt du har hemma. En dagstidning eller sidorna i en gammal bok kan bli det vackraste pyntet.
 
Vad är ditt bästa paketinslagningstips?
 
 
 
 
 

Lucka 20

Sofie står för dagens inspiration. Klicka på bilden för att öppna lucka 20.

Floristpanelen Julstjärna

 
Julstjärna - Euphorbia pulcherrima
bilden är lånad från blomsterframjandet.se
 
av 5 möjliga där 5 är högst och 1 är lägst betyg.
Utsende: Det som man kan tro är kronbladen på julstjärnan är i själva verket högblad. Blomman är dom gula prickarna i mitten. Men det är såklart för dom vackert färgade högbladen man odlar denna stjärna. Julstjärnan finns i rött, vinrött, rosa, aprikos, vitt/cream stimmig och tvåfärgad. 
Hållbarhet: Julstjärnan är en typisk "slit-och-släng" växt men den är perenn och man skulle kunna ha den flera år. Det är svårt att få den att blomma om. 
Skötsel: Denna primadonna är ganska kräsen. Tål ingen kyla eller drag helst inte under 15 grader. Så att köpa en stjärna på torget är lönlöst! Är det minusgrader ute är det viktigt att slå in stjärnan ordentligt, även om du inte ska gå så långt med den. Ljust och soligt vill den stå för att behålla färgen så bra som möjligt.
Prisvärd?: Julstjärnan finns i många stolekar från mini ca 30kr och upp till stora grenade och uppstammade för en 500kr. En mycket prisvärd blomma om de sköts rätt.  
Användningsområde: Julstjärnan är en stämningsgsfull växt som jag förknippar med julen och barndom. Fin både i julgrupper eller i en egen kruka. Men mest gillar jag julstjärnan i lite oväntade färger och sammanhang. Som i en snittdekoration till exempel. Som den här.
 
Det som drar ner mitt betyg på julstjärnan är att den är svårskött. En trea blir mitt betyg. 
 
 

Lucka 19

Emma står för dagens inspiration. Klicka på bilden för att öppna lucka 19.
 
 
 
 

Makalösa ranunklar

Hoppas ni gillade dagens lucka! Tänkte fortsätta på temat toablomma med dessa fina ranunklar med blåbärsris.


Lucka 18 - ljuslykta

I dagens lucka tänker jag visa hur lätt man kan fixa till en fin ljuslykta som även passar bra som toablomma. Häng med!
 
Till detta behöver du:
 • En tom och ren glasburk
 • En kvist blåbärsris
 • garn
 • gummiband i samma färg som garnet
 • stjärnklistermärken
 • ett värmeljus
 
Börja med att hitta en kvist blåbärsris som ser ut som en gran när du vänder den upp-och-ner.
Fäst "granen" på burken med gummibandet och klipp bort det som sticker ut i underkant. Men låt toppen sticka upp en bit ovanför glasburken.
Linda garnet över gummibandet och knyt en rosett. Sedan är det bara att dekorera med klistermärkesstjärnorna. En i toppen och några till som dekoration.
Sätt i värmeljuset och... tada! Visst blir det en rolig liten blåbärsgranlykta. Jag gjorde två som får stå på hanfatet i badrummet. Ljuslykta och toablomma i ett!
 

Jag älskar min Te-adventskalender!

Det är så lyxigt att varje dag få smaka på ett nytt gott kvalite (hihi) ända fram till julafton. Jag hade höga förväntningar på min kalender och jag måste säga att Sofie och Lizette levererar! Inte bara att idén är superbra utan hela utförandet känns proffsigt och genomtänkt. Teérna är goda, vackra och doftar ljuvligt! inte undra på att te-adventskalendern sålde slut så fort! Mitt tips är att vara ute i god tid till nästa år för att vara riktigt säker på att få en kalender. 
 
Jag vet att flera av mina bloggkollegor redan har tipsat om detta (min vän Emma till exempel) Men det är så bra så jag kunde inte låta bli att göra ett inlägg jag med!  
 
Här kan du läsa te-adventskalender bloggen
 
Här kan du följa te-adventskalender på facebook
 

Lucka 17

Sofie står för dagens lucka. Klicka på bilden för att öppna lucka 17.
 

lucka 16

Under lucka 16 står Emma för dagens inspiration. Klicka på bilden fö.... ja ni vet.

Ta vara på allt!

Vad tycker ni om dagens lucka? Har ni redan gjort ett eget mosshjärtan kanske? Här kommer i alla fall dagens andra tips. När dina amaryllisar börjat sjunga på sista julversen finns det ofta en stackars klocka kvar som är som vackrast. För att den ska komma till sin fulla rätt skär du loss den och lägger i en skål med vatten. Lätt som en plätt och du slipper det vissna.


Lucka 15 - Mosshjärta

Borta bra men hemma bäst! Visst är det härligt att komma hem. Extra härligt om man har en inbjudande entré med ett vackert mosshjärta! Åh, vilken tur att det är just hur man gör ett mosshjärta som jag ska visa er idag!
 
 
 
Till detta behöver du:
 • Tidningspapper
 • spoltråd (ståltråd)
 • grönmossa
 • garn
 • sånt du vill dekorera med tex granris, vide, kottar, eukalyptus. 
 
Börja med att forma en hjärtform med tidningspapper som du lindar ganska hårt med spoltråden. Tänk på att hjärtat "sväller" när mossan kommer på.
 
När formen är hyfsad (den behöver inte vara perfekt, än) börjar man linda på flak av mossan. Täck hela hjärtat med mossan så har du en bra grund som du sedan kan dekorera.
 
Du kan börja fästa en del pynt med spoltråden men det går lika bra att börja med garnet nu. Se nu till att formen är så perfekt som du vill ha den. Sedan tar du garnet och lindar fast resten av dekorationerna. 
 
Garnet är inte bara till för att hålla dekorationerna på plats. Det är ju en dekoration i sig! Jag har till exempel lindat extra mycket på "svansen" för det tycker jag är fint! 
Lätt som en plätt och hur fint som helst att lägga vid entrén!
 
med blomstrande hälsningar
Malin
 
 
 

Lucka 14

Sofie står för dagens inspiration. Klicka på bilden för att öppna lucka 14.

Frost...

Glad Lucia på er!

Lucka 13

Luciadagen till ära ska Emma pyssla med er. Klicka på bilen för att öppna lucka 13.

floristpanelen Amaryllis

 
Amaryllis - Hippeastrum x hortorum
bilden är lånad från blomsterframjandet.se
 
 
av 5 möjliga där 5 är högst och 1 är lägst
 
Utsende: Stora (eller små) liljelika blommor på en bar stjälk. Det finns många olika varianter på blommorna. Små, stora, dubbla, enkla och färgerna kan variera mellan vitt, rosa, aprikos, rött, vinrött, strimmiga, prickiga... ja, nästan alla kombinationer du kan tänka dig.
Hållbarhet: Om man räknar från det att knoppen kommer upp ur löken till att den helt har blommat klart kan den stå i en till flera månader. Det beror på hur varmt man har det och hur kraftig löken är. Ju kraftigare lök, desto fler stänglar. Själva blomningen vara ca 2 veckor i rumstemperatur
Skötsel: Sparsamt med vatten. Amaryllisen vill gärna stå ljust utan direkt sol och gärna svalt för längre hållbarhet.
Prisvärd?: Amaryllis finns i många olika prislägen/storlekar (ca 70kr-200kr) och det är ju bra att man kan välja lite själv vilket prisläge som passar. Den mest prisvärda enligt mig är faktiskt den "dyra" jumbolöken Eftersom man faktiskt får mer för pengarna. Fler stänglar, större och fler blommor! Betalar man inte mer än 70kr kan man inte räkna med något praktexemplar men visst kan man njuta av den ändå
Användningsområde:I december har jag gärna Amaryllis i vitt eller röda toner. Till mig själv eller som "värd/värdinnegåva eller som god jul-hälsning. Sedan i januari och en bit in på våren frossar jag i vita, rosa, aprikos sorter. Efter jul är ofta amaryllis mycket billigare så då kan man passa på att planera ett stort fat och frossa och njuta i mänger av amaryllisens prakt!
 
Amaryllis är den ultimata julblomman enligt mig så Idag blir det full pott fem av fem möjliga!
 
 
 

Lucka 12 - Hyacintnystan

Hyacinter är ett måste i juletider enligt mig. Täkte visa hur man enkelt kan göra ett hyacintnystan. Fint att lägga på ett fat eller ha med sig till lussefesten i morgon.
 
 
Till detta DIY behöver du:
 • En hyacint på lök
 • mossa
 • vackert garn
 
Börja med att ta bort krukan och jorden från löken.
 
Ta en bit mossa, precis lagom för att täcka hela löken.
 
Börja linda in den mossbeklädda löken med garnet. Spara änden för att knyta ihop det hela på slutet. Snåla inte med garnet men låt liet mossa få sticka fram. 
Fäst garnet genom att knyta en rosett med den sparade änden. Nu är det klart! Finast blir et såklart om hyacinten får en kompis eller två... Ett tips är att om du lägger hyacinten ner kommer den böja sig uppåt eftersom den alltid strävar uppåt. En kul och fin effekt.
 
 

lucka 11

Undrar vad som finns under lucka 11? Klicka på bilden för att se vad Sofie hittat på. 

frusna anemoner

En vacker vit vinterdag och några utslagna anemoner är allt man behöver för att skapa ett vackert foto!
 
 
 
Visst är det vackert! Detta är ett utmärkt sätt att njuta av sina snittblommor några dagar till. Så länge det är minusgrader håller sig blommorna frusna och krispigt vackra!
 
Idag är det Nobeldagen, min namnsdag och min och Alvas mysdag! Tre önsknigar i ett liksom ;) Ska bli spännande att se hur Blå Hallen är dekorerad! Vi har varit ute på en pulkatur, jag och Alvis, och snart blir det ännu en tur ut i snön. Härliga härliga måndag! 

Lucka 10

Klicka på bilden för att se vad Emma hittat på under lucka 10!
 

Min adventsljusstake

Idag har jag firat andra advent med massa goa vänner. Och såklart har andra ljuset i staken blivit tänt. Men jag tror minsann att jag missat att visa er min adventsljusstake. Den innehåller vitlav, tallkottar och den ljuvligaste hortensian jag någonsin sett! Allt behöver ju inte vara rött och vitt...
 
med blomstrande hälsningar
Malin

Lucka 9 - Vimpel

 
Tänk att det redan är andra advent idag! Lucka 9 skall öppnas och det är jag som står för dagens pyssel. Jag tänker visa hur man kan göra en vimpel av papper.
 
Du behöver:
 • vackra papper
 • sax
 • lim och tejp
 • ett snöre
Vik ett papper på mitten och klipp ut en triangel. Låt ena sidan vara vikt. Jag gjorde en mall för att få alla vimplar lika stora.
Limma insidan av triangeln och lägg snöret imellan. Det kan vara bra att tejpa fast snöret först så att det hålls på plats.Upprepa denna proceduren tills du är nöjd med längden. Sedan är det bara att hänga upp! Visst blir det fin!?

Lucka 8

Sofie står för dagens kreativitet! Klicka på bilden för att öppna lucka 8.

Lucka 7

Klicka på bilden för att öppna lucka 7 och se vad Emma hittat på idag!

Lucka 6 -kanelpraliner

 
Jag älskar kanel. Både utsendet, smaken och doften. Därför tänkte jag visa er hur man kan göra små söta och väldoftande kanelpraliner! Fina att ha som bordsplacerig eller som bordsdekoration.  
Varning: detta DIY doftar ljuvligt!
 
För att göra en pralin behöver du:
 • ca 10st kanelstänger
 • ett gummiband
 • en sekatör
 • Vackert band
 • om du vill: ett kort plaströr, en ljusstump eller en namnlapp
Klipp kanelen på mitten och bunta ihop några stycken med gummibandet. Om du vill ha en minivas (plaströret) eller om du vill använda ljusstumpen så sätter du den i mitten och jobbar dig runt med kanelen. Det kan vara lite lurigt att få allt stabilt. När du buntat några stycken kanel och satt om gummibandet fortsätter du med en kanel i taget tills du fått en lagom stor pralin.
När du fått en rund och stabil form, knyter du ett vackert band om kanelen och tar sedan försiktigt bort gummibandet. Man kan också knyta över gummibandet. Tänk på att göra en hård knut.
Knyt fast en liten lapp med namnet så har du en söt bordsplacering. Eller så gör du några med ljus och några med minivas och ställer upp som bordsdekoration till helgen glöggparty!
med blomstrande hälsningar
Malin

floristpanelen rumsgran

Rumsgran - Araucaria heterophylla 
Bild Emma Forsgren
 
av 5 möjliga där 5 är högst och 1 är lägst
 
Utsende: Rumsgranen har mjuka barr på grenar som växer symetriskt och i olika våningar. Den får inga blommor utan man har den för det vackra grenverket. Jag gillar att den liknar en vanlig gran men att den växer lite annorlunda. Lite tokig sådär. 
Hållbarhet: Rummsgran är en inneväxt som är grön och fin hela året. Den barrar inte och den växer en våning per säsong. Om den sköts ordentligt är den fin år efter år. 
Skötsel: Den här lilla granen vill stå ljust men inte i direkt sol och får inte torka ut för mycket. På vintern vill den gärna stå lite svalare men min erfarenhet är att den klarar rumstemperatur bra även på vintern. Rumsgranen gillar inte kalk så vattna gärna med rumstempererat kalkfritt vatten (regnvatten till exempel)
Prisvärd?: Absolut! En fin växt som står så grön och grann hela året. Jag gillar den mest runt jul för vem är sugen på en gran i juni? 
Användningsområde: Just nu och ett par månader frammåt tycker jag att det är en jättefin växt. Jag har redan två små exemplar i mitt fönster. Det är absolut en växt man kan ge bort till någon som gillar växter. inte så "festlig" kanske men en mysig stämningshöjare i juletider. Som julblomma får den här växten en fyra av mig!
 

lucka 5

Under lucka 5 hittar du Sofies DIY. Klicka på bilden för att öppna luckan.

Amaryllis och poppel - en oslagbar kombo

Tycker att den mörkröda Amaryllisen benfika och poppel är makalöst vackert tillsammans. Var bara tvungen att fota lite. På kortet ser ni min vackra lilla dotter för drygt ett år sedan <3

Lucka 4

Idag är det Emmas tur att stå för dagens lucka. Klicka på bilden för att se vad som döljer sig under lucka 4!

I mitt fönster

Så här såg det ut i mitt fönster tidigare idag. Nya lite bredare fönsterbrädor gör att jag inte är lika begränsad längre. Det blir så mycket roligare att fixa med stilleben. Tack snälla pappa! =)
från vänser: Julros i terracottakruka, gamla böcker (loppis) med blockljus, en prydnadslilja i metall fyndad på loppis, en ljuslykta formad som en blomma från min farmor, rumsgranar i terracottakrukor, ljuslyckta från ikea. En salig men fin blandning tycker jag. 
 
 
 
med blomstrande hälsningar 
Malin
 

Lucka 3 Amaryllis upp-och-ner

Då öppnar vi lucka nummer tre! Det är min tur att inspirera med ett enkelt DIY-pyssel. Jag täker visa hur man kan hänga snittamaryllis upp-och-ner. Amaryllis har en ihålig stjälk som man kan fylla med vatten. På så sätt blir Amaryllisen sin egen vas!
Till detta behöver du:
 • En snittamaryllis
 • Färgad bonsaitråd (tjock mjuk dekorationstråd)
 • Snittkniv
 • Sekatör eller avbitare att klippa tråden med
Gör en liten böj på ca 0.5cm i ena änden av tråden. Stick in den lilla böjda delen av tråden ca 2cm från stjälkens ände. Forma själva upphängningsöglan.
Börja linda tråden runt stjälken. Tänk på att stjälken blir ganska skör så man får vara lite försiktig. Det räcker med ett par varv för att upphängningen ska hålla men jag tyckar att det är snyggt om man lindar lite extra. Då gör man tekniken dekorativ. Avsluta med en liten böj igen som du sticker in i stjälken.
 
Häng upp och fyll på med vatten. Lätt som en plätt! Tänk på att fylla på vatten lite då och då. En upp-och-ner Amaryllis står lika länge som i vas.
 
med blomstrande hälsningar
Malin
 
 
 

skimmia till första advent

Första advent idag. Jag har jobbat och sedan haft familjen på besök. Jag har fått den bästa present en florist kan få. Nämligen fönsterbrädor!! Åh vad jag är glad. Nu kan verkligen piffa och dona med växter i fönstren. Lycka. Bilder på mina fönster kommer inom kort.
Dagen till ära har jag piffat till det lite extra på badrummet. Skimmia och en vacker doftande ros. Skimmia är en stor favorit såhär års!
 
Vad tycker ni om adventskalendern då? I morgon är det min tur att inspirera så missa inte det.
 
med blomstrande hälsningar
Malin
 

Lucka 2

Klicka på bilden för att öppna luckan och se vad Sofie bjuder på idag!

Lucka 1

 
 
 Nu rullar vi igång floristpanelens adventskalender!
Klicka på bilden för att öppna lucka ett och se vad Emma har hittat på!

RSS 2.0